WEB DESIGN • WWW.DC-3.DK
Velkommen Vi tager hånd om det gode haveliv Copyright© DC-3 Reklamebureau - Kolonihaveforbundet Nordøstsjællandskredsen 1. KVARTAL I HAVEN

Januar


Nu begynder dagene at længes, men samtidig bliver det ofte koldere, så hold hænderne i lommen, med mindre du har lyst til at gå i gang med at beskære buske og træer eller har behov for at rydde lidt op i haven, måske rense og vaske potter og krukker, oliere redskaber mv. Også væksthuset kan trænge til en afvaskning med brun sæbe. Der kan samlet mange bakterier, svampe og insektæg i samlinger og fuger. I det hele taget opsamling på alt det, du ikke nåede før jul.


Hvis du er utålmodig efter at se erantis, vintergæk og krokus i blomst kan du grave nogle af disse tidlige forårsbebudere op, sætte dem i potter med lidt jord og drive dem i blomst til stuen.


I frostvejr fryser de overjordiske dele af plænens græs, så lad være med at trampe rundt på plænen, med mindre det er absolut nødvendigt.

Hvis der skulle komme sne, husk så at ryste træer og buske fri for den, for når sneen tør, bliver den så tung, at grenene kan knække, hvorved der dannes indfaldsveje for svampe og bakterier.


Februar


Uge 7 er normalt den uge, hvor du begynder at se udplantningsplanter og den slags i butikkerne, men med mindre der er tale om stedmoder og andre hårdføre planter, kan du sagtens risikere at skulle købe planter to gange, fordi de ikke kan klare vejret, der kan skifte fra mildt til meget koldt meget hurtigt. Det gælder også tomater og den slags ting, med mindre du har et opvarmet væksthus. Og det er trods alt de færreste, der har det.


Nu er der ved at være god gang i krokus, vintergæk og erantis, men grene og buske står stadig uden blade. Hvis du skærer nogle grene med mange, tykke knopper af, kan de drives i blomst inden døre. Husk at overbruse de grene, du tager ind, regelmæssigt, for luften i stuen er tør. Når du skærer grene af til drivning, opnår du samtidig en udtynding af buskene og beskæring af træerne. Husk når du skærer, at du skal skære lige oven over en knop, så der ikke bliver et langt stykke skud/gren uden blade. Det giver svampe og bakterier gode angrebsmuligheder, hvis de har adgang til en stab, der ikke er aktivitet i.

Brug evt. årets koldeste måned til at finde ud af hvad du vil plante i haven i år.


Der er mange muligheder, også for at bestille frø på nettet.
Marts


Nu begynder de rigtigt tidlige træer som prydkirsebær at blomstre og af de lidt senere blomstrende buske kan du stadig skære grene af til drivning.


Dagene er blevet længere og dermed lysere og alt begynder at røre på sig, måske også vinen i væksthuset. Hvis du ikke har nået det tidligere, er det nu høje tid at vaske det grundigt, så sygdomme og skadedyr ikke får et forspring i den varme, der hurtigt kan udvikles. Temperaturen kan sagtens komme over 20 grader om dagen, når solen er på, og når temperaturen så synker ned omkring 0 eller måske mindre om natten er væksthuset faktisk ikke så ideelt et sted at opholde sig for ret mange planter. Hvis du har fået isoleret det


I frostvejr fryser de overjordiske dele. Undgå at trampe rundt på plænen Nu er der ved at være god gang i krokus,  vintergæk og erantis Nu begynder de rigtigt tidlige træer som  prydkirsebær at blomstre og af de lidt  senere blomstrende buske kan du stadig skære grene af til drivning Tekst og foto: Grethe Bjerregaard GÅ TIL TOPPEN Copyright© Kolonihaveforbundet, Nordøstsjællandskredsen | 2014 | All Rights reserved | Kontakt webmaster
WEB DESIGN • WWW.DC-3.DK