WEB DESIGN • WWW.DC-3.DK
Velkommen Vi tager hånd om det gode haveliv Copyright© DC-3 Reklamebureau - Kolonihaveforbundet Nordøstsjællandskredsen 3. KVARTAL I HAVEN

Juli


Højsommeren er over os. Traditionelt den bedste sommermåned. Alting er på sit højeste, og hvis planterne dækker jorden i prydhaven er behovet for lugning ret begrænset. Det er tid til hængekøjen. Men også det bliver jo kedeligt i det lange løb, og heldigvis er der ting, man kan tage sig til i haven.


Hækklipningen er sikkert aktuel flere steder. Husk at hækken skal have form som et stort A, dobbelt så bred for neden som for oven, så der kommer lys til den nederste del af hækken. Det er let at klippe de tynde grene for neden i hækken og vanskeligere at holde hækken smal for oven, men det er det, der skal til, hvis hækken skal blive fast og tæt.


På den daglige haverunde ser du måske, at nogle af de højere stauder begynder at vælte. De kan med fordel bindes op til stager af fx bambuspinde eller kviste fra træer og buske, du har beskåret. Du kan købe støtter til stauderne, hvis ikke du har materiale fra din egen have.


Mange frugttræer bugner af frugt. For meget frugt på en gren betyder at grenen kan knække og med sikkerhed vil frugterne ikke blive så store og flotte, som de ellers ville, hvis de var udtyndet. Det lyder hårdt, men en håndsbred mellem frugterne giver det bedste resultat både smags-, størrelses- og udseendemæssigt, så det kan betale sig at være hård. Frugterne får heller ikke så let sygdoms- og skadedyrsangreb, hvis der er lidt afstand imellem dem.

August


Dagslængden er allerede taget en del af. Det reagerer planterne på før vi mennesker, så derfor er de allerede så småt begyndt at gøre klar til efterår og vinter. Det er som om der lægger sig en fornemmelse af sensommer overalt i haven.


Hvor der er høstet grøntsager kan bedene tilsås med efterafgrøder, der kan nå at spire og udvikle sig. Du kan fx bruge grøntafgrøder, der holder på næringen i jorden, måske endda opsamler kvælstof, der frigives til næste år, når grøntafgrøden indblandes i jorden før sæsonen.


Når du går din daglige haverunde er det klogt altid at have en havesaks med i lommen. Du får brug for den, for når alle de visne blomster du møder på din vej er fjernet, kommer planterne til at se friske og nye ud igen og du kan måske endda nå at få endnu et blomsterflor på nogle af dem.


Jorden er stadig dejligt varm og i sidste halvdel af måneden er det klogt at plante nye stauder eller dele og plante de gamle om. Husk at det er den yderste del af staudeklumpen, der skal bruges. Den midterste er gammel og udslidt.


Det er tid at beskære solbær og ribs. Det er de mørkeste grene, der fjernes. Fjern så mange at der kan komme lys og luft til busken.

September


Efterårets første måned selv om det ikke altid føles sådan. Det kan være helt vidunderligt at tilbringe tid i haven, og det er nu, frugthøsten kan begynde. Æbler, der kan holde lidt længere, og pærer begynder at modnes. Pærers holdbarhed er ikke nær så lang som æblernes, de skal spises først, for de er ikke lette at opbevare.


Hvis der stadig er kartofler i jorden, er det klogt at lade dem blive der, så længe som muligt. Der holder de sig bedst. Hvis der er flere end I kan spise før frosten kommer, må kartoflerne naturligvis graves op og opbevares køligt og mørkt.


I væksthuset er der forhåbentlig stadig tomater på de planter, der fik taget toppet i slutningen af august. Der går ca. 40 dage fra frugten sættes til den er moden, der er det klogt at tage topskuddet. Dog kan grønne tomater plukkes af planterne, lægges i et enkelt lag i kasser med papir i bunden og anbringes køligt men ikke under 10 rader. Så vil de blive røde. Smagen vil ikke være lige så god som på de naturligt solmodnede tomater, men der er nu ikke noget som de tomater, man selv har avlet. Små grønne tomater kan også syltes. De smager herligt som tilbehør til stegen.


Stedsegrønne planter kan med fordel plantes nu, mens jordtemperaturen er forholdsvis høj. Det giver dem en god start.I juli er roserne flotte.  Her ’Ghislaine de Féligonde’. Jødekirsebær og pralbønne hånd i hånd Til toppen Æblehøsten er ved at sætte ind. Her rød 'ananas' Tekst og foto: Grethe Bjerregaard GÅ TIL TOPPEN Copyright© Kolonihaveforbundet, Nordøstsjællandskredsen | 2014 | All Rights reserved | Kontakt webmaster
WEB DESIGN • WWW.DC-3.DK