WEB DESIGN • WWW.DC-3.DK
Velkommen Vi tager hånd om det gode haveliv
WEB DESIGN • WWW.DC-3.DK
Copyright© DC-3 Reklamebureau - Kolonihaveforbundet Nordøstsjællandskredsen 4. KVARTAL I HAVEN Til toppen

Oktober


I oktober er der endnu mulighed for godt havevejr, så de sidste aktiviteter i haven, såsom optagning af de sidste afgrøder og høst af diverse frugt kan ske under gode forhold.


Køkkenhaven

Hvis du har haft held med at dyrke rodfrugter som gulerødder, kartofler og rødbeder, kan det være nødvendigt at opbevare dem frostfrit og beskyttet mod dyr. Det kan fx ske i en kule, der består i at du graver et hul på 20 - 40 cm’s dybde og så langt og bredt, at der er plads til alle de grøntsager, du har brug for at opbevare. Der skal være dræn i bunden, så der aldrig bliver stående vand. Læg de aftoppede grøntsager i striber og dæk med et tørt lag spagnum, ca. 20 cm, før der til slut dækkes med plast, der holdes på plads med den afgravede jord. Det er vigtigt, at der ikke kommer fugt til kulen. Vintermåtter er gode til formålet. Husk at grøntsagerne stadig ånder, så der udvikles varme i kulen. Den skal ledes bort, så grøntsagerne ikke tager skade. Den varme, der udvikles, kan fjernes ved at stikke et par plastrør, der er ca. 2 tommer i diameter, ned til grøntsagerne. Rørene skal nå ca. 10 cm op over kulen og de skal anbringes i en vis afstand fra hinanden. Hvis du tager af grøntsagerne fra den ene ende kan du komme til de forskellige afgrøder på en gang og du kan afkorte kulen i takt med at grøntsagerne fjernes.


Prydhaven

Hvis du har planer om at plante roser, træer og buske i haven, er oktober et godt tidspunkt. Gør plantehullet godt stort og fyldt evt. op med god, frisk plantejord. Når det gælder træer og buske skal du se på stammen. Du kan se hvor den har været dækket af jord i potten, og lige så meget skal være dækket når du er færdig med at plante i haven. Rødderne fordeles godt i hullet, jorden trykkes til omkring dem og der vandes grundigt.

For podede roser gælder, at podestedet skal befinde sig nogle cm UNDER jordoverfladen, når plantningen er færdig.


November


Der er ofte ikke så meget at se på i haven i november, men fx æble- og pærekvæde kan stå med store, smukke, gule frugter, der udsender en vidunderlig duft, når de tages ind i stuen. Frugterne kan også bruges til at lave marmelade af, selv om det kræver lidt tålmodighed, for de skal koge længe. I øvrigt kan november bruges til oprydning i haven. Der er ikke mere blade på de løvfældende træer og buske, og hvor der ikke er mulighed for at bruge dem til jorddækning kan de lægges på kompostbunken. Husk at der ikke bør smides noget ud af kolonihaven. Alt hvad der fjernes af plantedele kræver erstatning i form af gødningstilførsel, så jo mindre der fjernes, jo mindre gødning skal der tilføres. Med mindre jorden er meget kraftig er der normalt ikke grund til at grave grundigt i køkkenhaven, især ikke hvis du har anlagt bede, der er så smalle, at du kan nå midten fra hver side. Hvis du kan bearbejde jorden uden at gå på den, kan du normalt klare dig med en håndkultivator til foråret, når evt. rester af jorddækket skal fjernes og jorden klargøres til de nye afgrøder.December


I julemåneden er der måske ikke så meget tid til at komme i haven, men hvis det sker, kan tiden fx udnyttes til at sørge for at redskaberne er i orden til den kommende sæson. Kontroller at de er beskyttet mod regn og sne, tør dem evt. grundigt af, slib hakker og spader og beskyt med olie. Det er forbavsende hvor effektiv en hakke kan blive, hvis den er skarpslebet. Kontroller også evt. kuler med grøntsager for at undgå at der udvikles for meget varme, så grøntsagerne brænder sammen og hold øje med at mus og andre lækkersultne dyr ikke finder en smutvej til et lokkende spisekammer.


Køkkenurterne kan også opbevares med et  dække af fx flamencostykker Pærekvæde er meget dekorativ. December er glimrende til at skabe sig  overblik over beholdningen af redskaber og til klargøring af redskaberne til den  kommende sæson Tekst og foto: Grethe Bjerregaard GÅ TIL TOPPEN Copyright© Kolonihaveforbundet, Nordøstsjællandskredsen | 2014 | All Rights reserved | Kontakt webmaster